Med støtte fra Ole Kirk’s Fond kan GirlTalk nu rulle et nyt projekt, Sisterhood, ud. Sisterhood skal være med til at give unge kvinder på erhvervsuddannelser muligheden for at blive en del af et fællesskab, der kan forebygge mistrivsel og reducere frafald.
Projektet bygger på erfaringerne fra to tidligere pilotprojekter på ungdomsuddannelser, udviklet i samarbejde med Ole Kirk’s Fond, der har vist, hvordan trygge fællesskaber kan gøre en afgørende forskel for unges trivsel og fastholdelse i uddannelsen.
Resultaterne taler for sig selv: Hele 88 % af deltagerne i de tidligere forløb gennemførte deres uddannelse, og det er netop den viden, der danner grundlaget for Sisterhood, som i 2025 bliver målrettet landets erhvervsuddannelser.
GirlTalk har identificeret et særligt behov for støtte på SOSU- og byggetekniske uddannelser, hvor unge kvinder mellem 15-18 år ofte møder store udfordringer. Derfor er disse uddannelser i fokus, så vi kan skabe de bedst mulige rammer for trivsel og fastholdelse.
Vi ved, at mange unge på SOSU-uddannelserne står med udfordringer, der kan føre til frafald. Med Sisterhood vil vi skabe stærke fællesskaber, der kan fastholde flere i uddannelsen og samtidig bidrage til at løfte den større samfundsudfordring med mangel på faglært arbejdskraft,
GirlTalk har blandt andet indgået samarbejde med SOSU H om at implementere Sisterhood på deres lokationer i København, Hillerød og Brøndby.
Når klassefællesskabet mangler, bliver frafaldet større
Erhvervsuddannelserne står over for en særlig udfordring: Mange elever har ikke faste klasser, og skiftene mellem skole og praktik gør det sværere at opbygge et stærkt studie- og ungefællesskab. Gennemsnitsalderen på SOSU-uddannelsen er over 30 år, og særligt de unge kvinder oplever isolation, et manglende fællesskab og udfordringer ved de mange skift i deres uddannelsesforløb. Indsatsen er derfor udviklet specifikt til at styrke sammenholdet i et uddannelsesmiljø, hvor faste klassefællesskaber ofte er fraværende.
”Vi ser, at det er afgørende at skabe trygge fællesskaber, hvor pigerne kan finde sig selv og få mod på hverdagen. For mange unge kvinder på erhvervsuddannelser, særligt SOSU-uddannelser, kan netværk og støtte fra Sisterhood være forskellen på at falde fra eller blive,” forklarer Anna Bjerre.
Sisterhood tager udgangspunkt i elevernes daglige uddannelsesmiljø og skaber et rum, hvor de kan udvikle sig både personligt og fagligt. Det er en indsats, der løfter både individet og fællesskabet.
Sisterhood er et godt eksempel på en målrettet indsats, der understøtter unges trivsel og deltagelse i fællesskaber. Det gør en forskel for både det enkelte unge menneske samtidig med at det bidrager til at løse en større samfundsudfordring, der handler om at fastholde de unge i faguddannelserne,
Den seneste evaluering af Sisterhood viser, at 88% af de piger, der deltog i forløbet, blev fastholdt på deres uddannelse.
GirlTalk er allerede begyndt at implementere projektet i samarbejde med skoler, frivillige og lokale samarbejdspartnere.
Sisterhood-programmet giver pigerne mulighed for at
- Deltage i 40 gruppeforløb på seks erhvervsuddannelser i hele landet.
- Få adgang til 1:1 samtaler med frivillige mentorer.
- Blive en del af et støttende fællesskab, der styrker deres selvværd og tro på fremtiden.
Effekten er tydelig: Tidligere evalueringer viser, at deltagerne oplever øget trivsel, styrket selvværd og bedre redskaber til at håndtere hverdagens udfordringer.