Hvorfor taler vi overhovedet om selvværd? Det gør vi, fordi rigtig mange unge piger giver udtryk for oplevelser af lavt selvværd.
Selvværd er ikke noget, vi er født med. Selvværdet grundlægges i barndommen og kan variere livet igennem. Selvom man har et godt selvværd, kan man stadig opleve situationer eller relationer, hvor følelsen af mindreværd opstår.
Selvværd drejer sig om vores selvopfattelse, vores tanker om os selv og de følelser, der følger med. Personer med højt selvværd er ofte bevidste om deres styrker og begrænsninger og accepterer, at de ikke er perfekte. Hvis tvivlen skulle opstå, vil en person med højt selvværd lettere kunne overbevise sig selv om, at de stadig er gode nok – også når de fejler. Et højt selvværd vil betyde at fejl og mangler ikke ændrer på den grundlæggende opfattelse af, hvorvidt man har værdi som menneske.
”Selvværd handler om ens oplevelse af at være god nok som menneske. Ikke at være perfekt men at man har en indre oplevelse af, at man har værdi som man er. At man ved, hvem man er, og at man tror på, at det er tilstrækkeligt.”
Lavt selvværd opstår, når negative tanker om en selv tager over og bliver dominerende. Det kan føre til en øget følelse af tristhed, usikkerhed og utilstrækkelighed. Nogle mennesker kan forsøge at kompensere for følelserne ved at presse sig selv og stræbe efter perfektion, mens andre kan miste troen på sig selv og trække sig fra det, der er svært. Lavt selvværd har konsekvenser for livskvaliteten og kan føre til alvorlig mistrivsel over tid.
Selvværd og selvtillid
Det er forskel på selvværd og selvtillid, men begge dele er vigtigt. For at illustrere forskellen kan vi male et billede af et stort, flot træ.
Alt det vi kan se over jorden; træets stamme, grene og trækrone er et billede på selvtilliden. Det er alle de ting, vi kan vise frem.
Alt det, der er under jorden; nemlig træets rødder, er et billede på selvværdet, og på de værdier vi bygger vores liv på. Det er dét, der bestemmer, hvor godt træet står fast. Selvværd handler altså om, hvordan du ser dig selv, hvilken værdi du tillægger dig selv, og hvad du føler om dig selv.
Er du i tvivl om eller bekymret for dit barns trivsel, er det vigtigt at række ud efter hjælp. Del din bekymring med skolen eller andre voksne, som er vigtige i forhold til dit barns trivsel.
Har du brug for at tale med nogen om dit barns trivsel? Så er du velkommen til at kontakte GirlTalks rådgivning for forældre. Book en tid til en samtale her.