1. Vær åben
I stærke venskaber kan man dele alt – både det sjove, det kedelige og det svære. Prøv langsomt at åbne op for temaer, I måske ikke har talt om før. Det kan åbne op for nye og spændende samtaler, som styrker jeres venskab. Hvis du føler, der er ting, som er svære at tale om, bærer du også selv et ansvar for at ændre det. Vær også åben, hvis din veninde bringer temaer på banen, som er vigtige for hende.
2. Vær interesseret
Vi har alle brug for at blive lyttet til, mærke nærvær og interesse fra vores venner. Så husk at spørge ind til de ting, du ved betyder noget for din veninde – og lyt, når hun deler sine tanker, følelser og interesser med dig. Spørg hellere en gang for meget end en gang for lidt. Det betyder mere, end vi lige tror <3
3. Bak op
Vi har brug for vores venner, både når det går skidt, og når det går godt. Skal din veninde til en eksamen, står overfor en vigtig beslutning eller samtale, hun er nervøs for, så tal med hende om det og hjælp hende med at forberede sig. Går det ikke som håbet, så stå klar med kram og trøstende ord. Går det godt, så husk at fejre sejren med hende.
4. Spørg ind
Det kan være svært at vide, hvordan man skal agere og hjælpe, når ens veninde går igennem noget svært. Men det er altid bedre at gøre noget end ingenting. Er du i tvivl om, hvad der er bedst at gøre så vær ærlig og sig, at du rigtig gerne vil støtte hende, men er i tvivl om, hvordan du gør det bedst. Det vigtigste er, at hun mærker, du er der og ikke forsvinder, bare fordi hun ikke er den samme udgave af sig selv.
5. Giv med- og modspil
Gode venner hepper på og har hinandens ryg – men at man har sin venindes ryg betyder ikke, at man nødvendigvis er enig i alt, hun gør. Nogle gange kan en veninde være på vej ud på et sidespor, som måske ikke er godt for hende. Her kan du støtte hende ved at udfordre hendes handlinger og holdninger og hjælpe med at reflektere over konsekvenserne af de ting, hun gør.
6. Sæt grænser
I et venskab kan det være svært at sige fra, da man kan være bange for at virke afvisende. Men lige så vel som du skal passe på din veninde, skal du også passe på dig selv. Din veninde kan ikke læse dine tanker, og det er derfor vigtigt, at du er tydelig omkring dine følelser og holdninger. Bliver du frustreret og såret, hver gang hun aflyser jeres aftaler? Så fortæl hende, hvad det får dig til at føle. Dermed kan I få en snak om det fremfor, at frustrationen vokser sig større og større.
7. Ræk ud - når din hjælp ikke er nok
Nogle gange kan man stå i en situation, hvor din hjælp ikke er nok. Det kan fx være i situationer, hvor der er brug for professionel hjælp, eller hvor ens ord og evner ikke rækker. I de tilfælde skal du ikke være bange for at række ud til andre fx en lærer, forældre eller en professionel, som kan vejlede hende eller dig som pårørende. Det kan virke grænseoverskridende, men du gør det for at beskytte din veninde og dig selv. Det er ikke et nederlag at erkende, at din hjælp ikke er tilstrækkelig nok. Det betyder ikke, at du ikke gør det godt nok. Du er nok. Husk det.
Hvis du er i tvivl om, hvad du skal gøre, kan du skrive til vores brevkasse eller rådgivning.