Chat med os på søndag fra 18:30 - 24:00
Viden om

Laura, Praktikant

Artikler

Gode råd til at sætte grænser for dine venner og veninder

Har du også svært ved at sige nej på en god måde, hvis dine veninder spørger dig om noget, du ikke helt har lyst til? I denne artikel vil vi se nærmere på, hvorfor det er vigtigt at sætte grænser i venskaber, hvordan du mærker dine egne grænser og hvordan man kan sige fra på en god måde.

Det kan være svært at sige nej til vores venner og veninder, fordi vi ikke har lyst til at såre deres følelser eller er bange for, at vi mister deres venskab.

Men at sætte sunde grænser kan hjælpe os med at undgå følelsen af at blive udnyttet, overvældet eller trådt på, og rent faktisk styrke vores relationer til vores venner og veninder.

Nedenfor finder du gode råd til at mærke dine egne grænser og sige fra, hvis dine venner eller veninder overskrider dem.

Mærk efter
Det kan være svært at mærke sine egne grænser, især hvis man er vant til at sætte sine egne behov til side for andre. Her er tre gode råd, som måske kan hjælpe dig med at mærke dine grænser:

  1. Lyt til dine følelser: Hvis du føler dig utilpas, stresset eller overvældet i en bestemt situation, kan det være, at du har brug for at sætte en grænse eller tage et skridt tilbage.
  2. Tænk tilbage på situationer, hvor du har følt dig ubehagelig eller overvældet, og overvej, hvorfor du fik det sådan. Det kan måske hjælpe dig med at finde ud af, hvad der er vigtigt for dig, og hvad der kan være en grænse.
  3. Spørg dig selv: “Hvad har jeg brug for?” Når du sætter tid af til dig selv og dine egne behov, kan det også hjælpe dig med at opdage og kommunikere dine grænser mere effektivt. 

Husk på, at at mærke dine grænser kan tage tid og øvelse, og det er en proces, der hele tiden kan ændre sig. Men ved at være opmærksom på dine følelser, din krop og dine behov, kan du blive bedre til at mærke, hvor dine grænser går.

Det er okay, at sige fra - også efter, du har sagt ja.

Det er ikke altid, at man kan mærke i situationen, om ens grænser bliver overskredet. 

Derfor er det vigtigt at huske, at det er okay at sige nej eller at bede om mere tid til at komme med et svar. Hvis du mærker, at du har sagt ja til noget, du ikke ønsker at gøre, så kan du altid gå tilbage til din ven eller veninde og sige, at du gerne vil tale om tingene igen.
Du kan for eksempel sige:
“Jeg tror, jeg var lidt for hurtig til at sige ja i går - jeg kan mærke på min mavefornemmelse, at jeg faktisk ikke har lyst."

Hvis du oplever, at du tit kommer til at sige ja til ting, du ikke har lyst til, kan du også overveje at bruge en sætning som: “Det skal jeg lige finde ud af, om jeg har tid til - så siger jeg til senere”, når du bliver spurgt om noget. Det kan give dig mere tid til at mærke efter hvad du egentlig har lyst til. 

“Hvordan siger jeg det bedst?”

Hvis du har svært ved at kommunikere dine grænser direkte, kan det være en hjælp at forberede dig på at konfrontere dine venner og veninder.
Du kan prøve at skrive ned, hvad du vil sige, og læse det højt for dig selv. Du kan også øve dig med en person, du stoler på.
Det er vigtigt, at du siger tingene på en venlig og respektfuld måde, men også at du står fast.

Det kan også nogle gange være en fordel at vente med at konfrontere din ven eller veninde, hvis dine grænser er blevet overskredet. Det er nemlig vigtigt, at du får dine grænser kommunikeret på den rigtige måde. Hvis du stadig er vred eller følelsesladet, kan det være svært at sætte en klar grænse uden at undskylde eller kritisere. Tag dig tid til at mærke efter, hvad du virkelig vil sige, og hvordan du vil sige det, før du konfronterer din ven eller veninde.


“Jeg er bange for, at de bliver kede af det”

En stor del af, hvorfor det nogle gange er svært at sætte grænser, er, at vi er bange for, hvordan vores ven eller veninde vil reagere på situationen. Vi kan være bange for, at de bliver kede af det, eller at de måske bliver sure. Men grænser er meget individuelle og dine venner kan ikke automatisk regne ud, hvad du vil eller ikke vil. Derfor har du selv ansvaret for at kende dine grænser og lære at kommunikere dem klart ud til andre.

Hvis du føler dig bekymret for, hvordan dine venner eller veninder vil reagere, kan det hjælpe at være forberedt på, at de måske vil have brug for at tale om, hvorfor du føler, at du har brug for at sætte en grænse. Specielt, hvis det er første gang, du sætter en grænse for dem. Det kan hjælpe dem med at forstå dig og dine behov bedre. Hvis det er nødvendigt, kan du forklare årsagerne til dine grænser på en tydelig og venlig måde. Ved at gøre det kan du hjælpe dine venner eller veninder med at forstå, at dine grænser ikke er ment som en afvisning af dem - du prøver bare at passe på dig selv.

Hvis dine venner bliver kede af det, når du sætter en grænse, er det vigtigt at huske på, at det ikke er din skyld. Det kan være svært at se ens gode venner være kede af det, men det er vigtigt at huske, at du har ret til at beskytte dine grænser og dine behov. Her er nogle ting, du kan gøre, hvis dine venner bliver kede af det, når du sætter en grænse:

  1. Lyt: Lad dine venner udtrykke deres følelser og lad dem vide, at du forstår, at det kan være svært at acceptere grænser. Hør hvad de har at sige uden at dømme eller afvise deres følelser.
  2. Forklar dine grunde til at sætte grænsen, og hvorfor det er vigtigt for dig at gøre det. Prøv at forklare det på en måde, der viser, at det ikke handler om at afvise dem, men mere om, at du passer på dig selv.
  3. At sætte grænser kan tage tid for dine venner at acceptere og vænne sig til. Vær tålmodig selvom det kan være svært.
  4. Det kan også være, at I har brug for at finde en løsning, der fungerer for jer begge to. Det kan være, at I har brug for at finde en anden måde at være sammen på? Eller måske kan I sammen finde på en måde, hvor I bedre forstår hinandens grænser?

Det er vigtigt at huske på, at du ikke er ansvarlig for andres følelser, når du sætter en grænse for at passe på dig selv. Det er vigtigt, at du lytter til dine behov og følelser, selvom det kan være svært.

Når vi sætter grænser i venskaber, så hjælper vi vores venner og veninder med at forstå os. Det giver en tryghed i venskabet, og sørger for, at det varer ved. 

Det kan være svært at sige nej eller sige fra overfor vores venner og veninder, men når vi gør det, viser vi, at vi værdsætter og respekterer os selv og vores egne behov.
At sætte grænser kan også hjælpe os med at undgå konflikter og misforståelser, da vores venner og veninder vil vide, hvad der er acceptabelt og ikke acceptabelt for os.

Til slut

At lære at mærke og kommunikere sine grænser er en proces, og det kan tage tid at finde ud af, hvad der fungerer bedst for dig. Det er okay at føle sig usikker eller nervøs, når du skal sætte grænser overfor dine venner og veninder, men husk på, at du har ret til at tage vare på dig selv og dine behov.

Det er  helt okay at lave fejl undervejs. Det er også okay at tage sig tid til at tænke over, hvad der fungerer godt for dig, og hvad der ikke gør det.
Med tiden vil du sandsynligvis blive mere selvsikker og tryg ved at sætte grænser, og du vil sikkert opleve, at du passer på både dig selv og dine venskaber.



 

 

Se mere

Viden om alt det, der er vigtigt for dig! Bliv klogere, bryd tabuer og find ud af, hvordan andre har det med at være ung lige nu.


Filtre
Filter viden

Vil du vide mere om:

  • Venskaber og familie
  • Krop og sex
  • Selvværd
  • Kærlighed
  • Skole og uddannelse
  • Trivsel
  • Andet

Se, lyt eller læs:

  • Video
  • Blogindlæg
  • Podcast
Vis flere filtre Vis færre filtre
123 Resultater