1. Mærk efter
Interesserer det du læser dig, eller valgte du det, fordi andre synes, du skulle gøre det? Det kan være enormt hårdt at læse noget, der egentlig ikke interesserer dig. Så husk at mærke efter, om det er det rigtige studie for dig.
2. Husk, at studiet ikke er hele dit liv
Studielivet kræver meget tid og energi, men husk på, at det ikke er hele dit liv og identitet. Prioriter tid til at lave det, der gør dig glad ved siden af studiet. Du er lige meget værd, selvom det ikke altid går som forventet. Hvis studiet fylder alt, kan karakterræs, præstationspres og eksamensangst let tage over.
3. Lad være med at sammenligne dig med de andre
Vi er alle sammen forskellige, også i den måde vi studerer på. Lad være med at blive presset over, hvor mange siders noter dine medstuderende har skrevet, eller hvis de mestrer noget, du synes er svært. Lyt til dig selv og find den måde, der fungerer bedst for dig at studere på.
4. Vær realistisk
Din værdi afhænger ikke af din præstation og karakterer. Vi har alle sammen ting, vi er gode og dårlige til. Så hvis den eksamen ikke lige gik som håbet, så er det også okay. Læg et realistisk ambitionsniveau, så du ikke bliver stresset over din præstation.
5. Brug dine studiekammerater
Spørg om hjælp, hvis du har brug for det! Bed dem sende noter, hvis du har været syg og missede undervisningen. Spørg dem om at forklare noget, du synes var svært at forstå. Hvis man bruger hinanden, kommer man længst. Det er altid rart at have nogen på studiet, man kan betro sig til, når det er hårdt og presset. De gennemgår netop det samme som dig.
6. Lav en struktur
Det kan være rart at planlægge sin uge med studietid og fritid. Sørg for at sprede læsningen ud, så du ikke drukner i lektier om søndagen. På den måde kan du sørge for, at du både får læst, men også ser dine venner og familie.
Føler du dig presset eller stresset?
Chat med os