Chat med os i dag fra 18:30 - 24:00
Viden om

GirlTalk

Artikler

Hvad er 'Sober curious'?

Er du træt af dunkende hovedpine, moralske tømmermænd, dårlig søvn og koncentrationsbesvær? Overvejer du at skære ned på dit alkoholforbrug? Så læs mere om begrebet ‘Sober curious’ her.

Højskoleelev Freja Scheufens Bøgedal og podcastvært Karoline Hamm på Roskilde Festival

Højskoleelev Freja Scheufens Bøgedal og podcastvært Karoline Hamm på Roskilde Festival

Måske kender du, at du skal ud, men du har faktisk ikke lyst til at drikke eller være fuld, og du kan især ikke overskue at have tømmermænd dagen efter. Men det kan være svært at takke nej til alkohol, når musikken spiller, og din ven kommer ned med en omgang.

Så er du ikke alene, en undersøgelse viser, at 59% af danske unge har oplevet, at deres venner har forsøgt at få dem til at drikke mere alkohol, end de havde lyst til*.

HVAD BETYDER DET AT VÆRE SOBER CURIOUS?

Sober curious er betegnelsen for en ny tendens, der fokuserer på et mere reflekteret forhold til alkohol. Sober curious kan oversættes til ædru-nysgerrig og er blevet mere og mere populært på det seneste.

Det handler ikke nødvendigvis om at vælge alkohol helt fra - men at tænke mere over, hvor meget du drikker, hvornår og hvorfor. Altså være nysgerrig på et liv med mindre alkohol. Bevægelsen udsprang i USA fra bogen 'Sober Curious' skrevet af Ruby Warrington og udgivet i 2018.

Læs flere

DRUKKULTUREN

Det kan virke skræmmende at skulle vælge alkohol helt fra. Måske er du nervøs for ikke at blive inviteret med ud, eller at nogle kan synes, du er kedelig.

Her er begrebet ‘Sober curious’ smart, da det kan sammenlignes lidt med at være felxitar. Nogle aftener kan man tilvælge at drikke, mens man andre aftener kan vælge alkoholen fra. Vores drukkultur i Danmark kan nemlig være ekskluderende, og frygten for at blive ‘sober shamet’, altså udskammet eller helt ekskluderet fordi man ikke drikker, kan fylde hos mange.


ER DU OGSÅ BLEVET NYSGERRIG?

Hvis du bliver mødt af spørgsmål som: “hvorfor drikker du ikke”, “skal du da noget i morgen?” eller “ikke vær' kedelig”, fordi du takker nej til alkohol og synes, det kan være svært at stå fast. Så kommer der nogle gode råd til at være sober curious her:

1. Forbered dig
Hvad vil du sige, når folk spørger, hvorfor du ikke drikker? Hav et svar klar- så bliver det meget lettere at holde dig til din beslutning om ikke at drikke.

2. Tal med dine venner
Fortæl dem inden, at du ikke vil drikke i aften. Den åbne snak om alkohol kan gøre det mere acceptabelt og lettere at sige "nej tak" til alkohol uden risiko for at blive sober shamet eller ekskluderet fra fællesskabet.

3. Køb nogle lækre alkhoholfri alternativer
Fyld tasken med din yndlings sodavand, alkoholfri øl eller det, du har lyst til. Så bliver du ikke lige så opmærksom på, at du ikke drikker alkohol.

4. Tænk på de fordele, der er ved at undgå at drikke alkohol
Hvis du synes, det bliver svært - så prøv at huske på, hvorfor du til at starte med besluttede dig for ikke at drikke i aften. Måske vil du gerne være frisk til i morgen eller bare undgå moralske tømmermænd? 

5. Sober curious = et mere reflekteret forhold til alkohol
At være sober curious betyder ikke, at du absolut skal droppe alkoholen helt, men mere at du er bevidst om, hvornår og hvorfor du vælger alkohol til og fra.


Lyt til vores podcastafsnit fra Roskilde Festival, hvor vært Karoline Hamm fester ædru på festivalen. Hun mødes også med Freja Scheufens Bøgedal, der er sober curious. Freja giver sine bedste råd til Karo i podcastafsnittet. Afsnittet udkommer d. 11. juli.

*Kilde: Trygfonden

Se mere

Viden om alt det, der er vigtigt for dig! Bliv klogere, bryd tabuer og find ud af, hvordan andre har det med at være ung lige nu.


Filtre
Filter viden

Vil du vide mere om:

  • Venskaber og familie
  • Krop og sex
  • Selvværd
  • Kærlighed
  • Skole og uddannelse
  • Trivsel
  • Andet

Se, lyt eller læs:

  • Video
  • Blogindlæg
  • Podcast
Vis flere filtre Vis færre filtre
119 Resultater