GirlTalk.dk - Hvordan føles det at have kærestesorg?

Kærestesorg

Af Simone fra GirlTalk.dk 

Hvordan føles det at have kærestesorg?

Jeg er en af de piger, hvor det føles som om, hele min verden falder sammen. Jeg får ondt i hele kroppen, kvalme og bliver faktisk næsten syg, når mit hjerte er knust. For mig var den sværeste tid, da min første kærlighed og jeg gik fra hinanden, og det er stadig noget, der sidder dybt i mig - og det har været en kamp at åbne op for at give kærlighed en ny chance. Men mit vigtigste råd er, at uanset hvor ondt det gør nu, så må det aldrig lade dig afskrække fra at give kærligheden en ny chance.

Hvad er kærestesorg?

Kærestesorg er den følelse, du har, når du mister den dreng eller pige, som du elsker eller blot er forelsket i. For mange er perioden, hvor du oplever kærestesorg en svær tid, da de fleste går rundt med en masse modsatrettede følelser. Det kan derfor være svært at beskrive, hvordan kærestesorg føles, og hvordan du føler indeni, da de fleste oplever følelser af savn, vrede, kærlighed og afmagt. Mange forklarer dog kærestesorg som en knude i maven, en trykken for brystet, eller som et mareridt, de ikke kan vågne op fra. Det kan føles uvirkeligt og som om, at tæppet bliver trukket væk under en. Uanset hvor lidt mening det hele giver, og hvor svært det kan være at indse, og ikke mindst acceptere, så er det det desværre virkeligheden.

Du er nu single igen. Uden den vigtige person i dit liv, og det kan gøre, at livet føles meningsløst. Dit overskud og energi i hverdagen kan være væk eller reduceret. Måske har du mest lyst til at være alene og trække dig ind i dig selv, men det kan også være, at du gerne vil omgive dig med dine venner for at søge støtte og bearbejde din sorg.

iStock 501650894

Snak om bruddet - det vil hjælpe begge parter

For at komme bedst ud af et forhold, kan det være en god idé at sætte sig ned og snakke om forholdet. Del dine gode minder og find samtidig ud af, hvad der gik galt, og hvorfor den anden part ønsker at slå op. Det viser, at I har haft noget vidunderligt og unikt sammen, men samtidig skaber det også forståelse for, hvorfor den anden føler, at det er nødt til at slutte mellem jer. Forståelsen for, hvorfor bruddet sker, kan være det første skridt til at komme igennem kærestesorgen og blive glad igen.

Hvordan kommer du videre?

Der er ikke en opskrift på, hvordan du kommer over en ekskæreste/flirt og stopper sorgen i kroppen - hvordan du heler dit knuste hjerte. Hvis der var, tror jeg alle, der havde prøvet kærestesorger ville stille sig i kø! Men der er nogle ting, som kan hjælpe dig på vej gennem sorgen og vejen mod at blive glad igen.

Først og fremmest er det vigtigt at lytte til, hvad din krop har brug for - især når det handler om følelser. Derfor kan det være behjælpeligt at sætte et par dage af til at være ked af det. Ryd din kalender og græd for at bearbejde din sorg. I den periode kan det være en rigtig god idé, at du bruger dine familie og venner til at snakke med for at sætte ord på dine følelser. Når du føler, at du er klar til det, kan du sætte fokus på at komme videre. For nogle virker det rigtig godt at booke kalenderen ud! Fyld dine dage med dine venner og veninder, tag ekstra arbejde og giv den en ekstra skalle i skolen. Ved at booke din kalender får du nemlig en fornemmelse af, at du sagtens kan klare dig uden din tidligere kæreste. De ting som du før havde knap så meget tid til, kan du nu bruge en masse tid på - og det kan give en ny følelse af selvstændighed og overskud. Samtidig er det en glimrende måde at få fokus på andre ting, end hele tiden at tænke på lige netop den person, som du helst ikke vil tænke på hele tiden. Nogle kan også i en periode have brug for at være mere alene og bearbejde sorgen i ensomhed. Og for nogle kan det være rart at gøre begge dele – både have tid til at bearbejde sorgen alene eller sammen med andre og samtidig skabe rum i kalenderen til nye ting og aktiviteter.

Læs også Det skal du huske om forelskelse

Respekt for hinanden

Den sværeste følelse, som du sikkert kommer til at gå rundt med i denne periode er savnet til den anden person. Men det er vigtigt at huske og respektere, at den anden part også skal igennem en sørge- og helingsproces. For uanset hvem der slår op, så står begge parter tit med et knust hjerte, da begge skal give slip på en person og det særlige bånd imellem jer. Derfor nytter det ikke noget at blive ved med at kontakte din ekskæreste/flirt for at stille spørgsmål, eller fortælle om dit savn og kærlighed. Hvis du har ting, som du gerne vil fortælle din tidligere kæreste/flirt, så skriv det ned - på papir eller computer er ligegyldigt. Men bare det at få dine tanker, vrede, sorg og spørgsmål ud af kroppen, kan være en virkelig stor hjælp. Savnet kan også tit få dig til at gøre ting, som virkelig ikke vil gavne dig, når du sidder med et knust hjerte. For at have følelsen af at være sammen med personen eller prøve at opveje savnet, er der mange, der læser gamle beskeder og kigger billeder igennem. Men det har kun en virkning, og det er, at savnet bliver endnu større. Det er derfor vigtigt at kigge fremad, og undgå fristelsen for at mindes de ting, for de kommer ikke til at ske igen, og derfor vil smerten kun blive værre. Så når du er klar, så slet billeder og de gamle beskeder. Du har ingen grund til at beholde dem længere.

Når du kan se lyset for enden af tunnelen

Når du har fået det hele på afstand, kan det være en god idé at reflektere over jeres forhold. Husk på de gode minder og gem dem, og brug jeres dårlige minder til at finde ud, hvad du selv kan gøre bedre i et nyt forhold - eller hvad du skal være opmærksom på at undgå.

Det er vigtigt at huske, at selvom du har det godt og har haft det i en uge, en måned eller et halvt år, kan der stadig godt komme nogle dårlige dage. Det er på de her dage, du skal huske, hvor langt du er kommet - og især at savnet kan virke til at overskygge dine egne fremskridt, men det gør det kun, hvis du bukker under og lader den gøre det.