GirlTalk.dk - Gruppepres

Gruppepres

Af: Simone L. Klem

Jeg mindes ikke, at jeg selv har været udsat for et direkte gruppepres. Hvis jeg har, så har jeg hvert fald lykkeligt glemt det. Men igennem folkeskolen oplevede jeg et selvskabt gruppepres i forhold til puberteten og udvikling af kroppen. Jeg var ikke selv sent ude, fik faktisk allerede bryster og menstruation i sjette klasse, men jeg var alligevel en af de sidste i min klasse, og derfor følte jeg mig en smule udenfor og bagud. Heldigvis stod en af mine bedste veninder i samme problem, og vi kunne derfor bruge hinanden til at snakke om tingene og søge lidt støtte.

Hvad er gruppepres?

Som mennesker oplever vi behov for at tilpasse os, ligne andre og gøre hvad andre forventer og ønsker, og det kan betyde, at du som pige, hvad enten du er teenager, yngre eller ældre, retter dig efter dine venners forventninger og regler. Disse forventninger og regler kan blive italesat som et direkte gruppepres, altså når dine venner, kollegaer eller andre i tale presser dig til at ændre holdninger eller handle anderledes. Du føler det som et gruppepres, fordi du ikke er enig i holdningerne eller selv mener, at det er forkert at handle, som de forventer. Det mest brugte eksempel med direkte gruppepres er, at unge mennesker bliver presset til at ryge eller drikke alkohol.

 

Teenager girl outcast 636267648 700x505

Hvad er det rigtige at gøre?

Der er en helt specifik årsag til, hvorfor vi tilpasser os - nemlig anerkendelse. Vi søger altså anerkendelse for at føle os accepteret, inkluderet og elsket. Men spørgsmålet er, om vi behøver at tilpasse os for at føle os anerkendte? Ved at rette sig ind efter andres forventninger og regler, hvor end du møder dem henne, kan der nemlig opstå en indre konflikt hos dig selv i form af modstridende følelser, tanker og adfærd. Det modstridende opstår i, at din overbevisning er en helt anden end dine venners. Det kan både betyde, at du kommer i tvivl omkring dine egne meninger, men det kan også betyde, at du handler anderledes, når du befinder dig sammen med dine venner, end hvis du ikke er. Så hvad er det rigtige at gøre? Skal du følge gruppen, således at du måske ikke bliver frastødt? Mange frygter nemlig at blive udelukket fra ens omgangskreds, hvis man ikke makker rat. Eller skal du i stedet rende rundt og være i indre konflikt med dig selv? Er de andres overbevisninger noget, du med tiden kan acceptere? Det helt store spørgsmål her er egentlig nok, om det er din pligt at tilpasse dig andres krav, eller om det egentlig siger mere om dine venner end dig selv? Mit råd til dig er at vælge dig selv først. Stå ved dine egne holdninger, valg og handlinger - det er dét, der er respektfuldt.

Selvskabt gruppepres

Men gruppepres behøver nødvendigvis ikke at komme direkte fra din omgangskreds. Gruppepres kan også være selvskabt, fordi du handler efter, hvad du tror, at andre forventer af dig. Men det kan også opstå som en reaktion på, især i teenagealderen, at du føler dig bagud i din udvikling af kroppen eller seksuelt. Hvis dette er tilfældet, kan du let komme til at føle dig bagud eller udenfor. Det kan være, at pigerne i din omgangskreds bevidst lukker af, men de fleste gange spænder det selvskabte gruppepres ben for en selv fordi, man som pige, føler sig udenfor, fordi de andre nu har en ting til fælles, som man ikke selv kan være en del af på lige fod med de andre. Men her kan det være en god idé at bruge dine veninder til at søge råd, og husk altid på en ting, det bliver aldrig til en konkurrence. Det handler ikke om at være først og bedst, det handler om at være sig selv.

Hvordan overvinder du gruppepres?

Først og fremmest er det vigtigt, at du siger fra. Det kan til tider være rigtig svært, især hvis du er bange for at miste din plads i vennekredsen. Men her skal du måske i stedet vende dit kritiske blik mod dine venner. Løsningen kan derfor i nogle tilfælde være at søge en ny omgangskreds, selvom det kan virke skræmmende. Hvis du spørger mig, så handler det i høj grad om respekt. Men hvad er vigtigst her? Respekten for dig selv eller dine venners respekt? Jeg mener, at selvrespekt er en stor del af en persons selvværd og derfor altafgørende for ens identitet. Hvis du hviler i dig selv, må du også kunne stå inde for dine egne valg og holdninger. Og det må dine venner kunne respektere dig for. Hvis du derimod ikke føler, at du bare kan sige fra, kan det være en god idé at tænke over de konsekvenser, som handlingerne kan medføre. Det kan nemlig hjælpe dig til at holde fast i, at det ikke er det rigtige at gøre. Samtidig kan det også bruges som argumentation til, hvorfor du vælger at lade vær. En fjerde løsning er at komme med et nyt forslag. Hvis dine venner presser dig til at gøre noget, som du ikke har lyst til, kan du altid foreslå, at I skal lave noget helt andet. Men vigtigst af alt bør du være stolt af, at du tør at være anderledes. For hvad er det spændende og unikke i, hvis vi alle render rundt og laver og mener det samme? Derfor skal du være dig selv 100%, og dine oprigtige venner vil respektere dig og anerkende dig for det.